쟁반 메밀국수 (Buckwheat Noodle Salad, Zaru Soba Salad)
겨울이니 당연히 뜨거운 국물이 당겨야 하는데 포근한 날씨 덕분인지 쟁반 국수가 생각납니다. 한국에 살 때 직장 근처에 쟁반 국수를 잘하는 집이 있어서 자주 가곤 했었어요. 제가새콤달콤한 음식을 좋아하거든요. 블로거 에스더님의 레시피를 참고했습니다. 수년 전 인터넷을 통해 레시피를 찾아 제 입맛에 맞게 수정해서 만든 쟁반 메밀국수입니다.
Ingredients:
제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml 1 Tbs = 15ml 1 tsp = 5ml 입니다.
- Buckwheat noodles 4 bunches (메밀국수 4 묶음)
- Spring mix (스프링 믹스)
- Red & Green bell peppers (청, 홍 피망)
- Cucumber (오이)
- Apple 250g, Pear 150g, Onion 50g (사과 250g, 배 150g, 양파 50g)
- 1/4 cup vinegar (식초 1/4 컵)
- 2 - 2 1/2 Tbs sugar (설탕 2 - 2 1/2 테이블 스푼)
- 2 Tbs soy sauce (간장 2 테이블 스푼)
- 2 1/2 Tbs soup soy sauce - if you can't find at grocers you can use regular soy sauce. (국간장 2 1/2 테이블 스푼)
- 1/4 tsp salt (소금 1/4 티스푼)
- 1/2 Tbs red pepper powder (고추가루 1/2 테이믈 스푼)
- 1 tsp sesame oil (참기름 1 티스푼)
How to make:
- Cut apple, pear and onion and put in a food processor. (사과, 배, 양파를 썰어서 푸드 프로세서에 담는다.)
- Add rest of the ingredients and process until smooth. This makes about 2 cups of sauce. (나머지 재료를 넣고 푸드 프로세서를 돌려 재료를 갈아준다.)
- Cut bell peppers julienne. Cut cucumber in half lengthwise, then slice. (청, 홍 피망은 채를 썰고, 오이는 세로로 반을 자른후 슬라이스 한다.)
- Rinse spring mix and spin out the water. (스프링 믹스는 잘 씻어서 물기를 제거한다.)
- Boil water in a large pot. Add noodles and boil for 6 min. (끓는 물에 메밀국수를 6분간 삶는다.)
- Rinse cooked noodles well in cold water and strain. (삶은 국수를 차가운 물에 잘 헹구어서 물기를 뺀다.)
- In a large mixing bowl, combine noodles, vegetable. Add sauce and mix well. Place on a serving place and serve. (국수와 채소를 큰 그릇에 담고, 소스를 부어 고루 잘 버무린 다음 서빙 그릇에 담고 상에 낸다.)
Cut apple, pear and onion and put in a food processor. Add rest of the ingredients and process until smooth. This makes about 2 cups of sauce. |
Cut bell peppers julienne. Cut cucumber in half lengthwise, then slice. Rinse spring mix and spin out the water. |
Boil water in a large pot. Add noodles and boil for 6 min. Rinse cooked noodles well in cold water and strain. |
사과와 배가 들어가기 때문에 설탕 앙을 조금은 줄일 수 있어서 위안이 됩니다.
새콤 달콤 맛이 좋아요.
오! 쟁반 국수네요. 이름을 들어본 지도 오래됐네요. 맛나겠어요
ReplyDelete이거 진짜 맛있어. 돼지고기 수육이랑 같이해서 먹는거 강추!
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