Korean Chicken Wings (치킨 윙)


My family and friends love this chicken wings.  I often make this when I have company and they always ask for the recipe.  It is also all-time people's favourite at pot-luck party.  You can use other part of chicken such as breast or thigh if you prefer boneless.  Try this for your next family or friends gathering.

오늘은 우리 가족과 친지들이 좋아하는 치킨 윙을 소개합니다.  집에 손님이 오시면 자주 만드는데 모두들 레시피를 달라고 부탁한답니다.  Pot-Luck 모임에서도 항상 인기 만점 메뉴고요.  혹시 뼈 없는 부위를 선호하시면 가슴살이나 다리 살을 사용하셔도 좋아요.  다음번 모임에 꼭 한번 만들어 보세요.

Ingredients:

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml   1 Tbs = 15ml   1 tsp = 5ml 입니다.
  • 2 lbs chicken wings - approx. 22-24 wingettes & drumettes   (치킨 윙 2 파운드 - 약 22-24 개)
  • milk (우유)
  • potato starch or corn starch (감자 전분)
  • 3/4 tsp salt and 1/4 tsp black pepper (소금 3/4 tsp, 후추가루 1/4 tsp)
  • oil for frying (튀김 기름)
  • 1/3 cup chicken wing sauce (치킨윙 소스 1/3 컵)

Chicken Wing Sauce:

  • 1 cup soy sauce (간장 1 컵)
  • 1 1/3 cups sugar (설탕 1 1/3 컵)
  • 1/4 cup sake (청주 1/4 컵)
  • 1/4 cup mirin (미린 1/4 컵)
  • 1/4 cup water (물 1/4 컵)
  • Half lemon, sliced (레몬 반개, 슬라이스)
  • Thumb size ginger, sliced (엄지 손가락 사이즈 생강, 슬라이스)

How to make:

  1. Mix sauce ingredients together except lemon & ginger and stir well until sugar dissolves. (레몬과 생강을 제외한 소스 재료를 모두 넣고 설탕이 녹을 때까지 잘 섞어준다.)
  2. Add sliced lemon & ginger into sauce.  This makes about 2 1/2 cups of sauce and you can keep the sauce in the fridge for long. (레몬과 생강 슬라이스를 넣고 소스는 병에 담아 보관한다.  소스는 2 1/2 컵 정도 나온다.)
  3. Rinse wings in cold water and soak in milk to take away the gamey taste for 30 min.  Drain milk and sprinkle salt and black pepper.  (닭 날개를 깨끗이 씻어 물기를 뺀 후 닭 냄새가 나지 않도록 우유에 30분 정도 담가 두었다가 소금과 후추로 밑간한다.)
  4. Coat the wings with potato starch and set aside until wings get moistened and slightly soggy. (닭 날개에 전분가루를 고루 묻혀서 약간 촉촉해지도록 놔둔다.)
  5. Heat oil in a deep frying pan to 350F-175C over medium high heat.  Deep fry wings in  batches for 10 min. until golden brown and drain oil on a paper towel-lined tray.  Fry the wings again for 2 min.  Frying twice will keep the wings crispy outside. (중불에서 섭씨 175도로 뜨거워진 기름에 닭 날개를 노릇노릇하게 10분 정도 튀겨 페이퍼 타올에 기름을 뺀 후 2분 정도 한 번 더  튀겨준다.)
  6. In a large enough to hold the fried wings, boil 1/3 cup of  sauce until it becomes bubbly.  Put all wings into the pan and mix quickly to coat the sauce evenly.  Turn off the heat when all the sauce is absorbed  (팬에 소스 1/3 컵을 넣고 거품이 바글거리며 끓기 시작하면 튀긴 닭 날개를 한꺼번에 넣고 소스가 골고루 입히도록 재빠르게 섞어주고 소스가 거의 졸아들면 불에서 내린다.)
  7. Transfer wings onto a serving platter and sprinkle toasted sesame seeds if you want. (서빙할 그릇에 옮겨 담아 통깨를 뿌려 상에 낸다.)


Mix sauce ingredients together except lemon & ginger and stir well until sugar dissolves. Add sliced lemon & ginger into sauce.  This makes about 2 1/2 cups of sauce and you can keep the sauce in the fridge for long.

Rinse wings in cold water and soak in milk to take away the gamey taste for 30 min.

Drain milk and sprinkle salt and black pepper. Coat the wings with potato starch and set aside until wings get moistened and slightly soggy.

Deep fry wings in  batches for 10 min. until golden brown and drain oil on a paper towel-lined tray. Fry the wings again for 2 min. In a large enough to hold fried wings, boil 1/3 cup of  sauce until it becomes bubbly. Put all wings into the pan and mix quickly to coat the sauce evenly.


시원한 맥주와 함께하면 더욱 맛있겠죠?

Comments

  1. 한여름에 치맥 먹으면 .....
    천국이 따로 없죠~

    ReplyDelete
  2. 맥주 좋아하는 예삐엄마에게 이걸 한번도 못 해줬네...

    ReplyDelete
  3. 와! 이거 정말 맛났었어요. 선더베이에서 해 주셨을 때가 생각나네요. 제가 먹어본 치킨 중에 최고! 귀한 레섭을 풀어주셔서 감사해요. 이사 가면 해볼게요

    ReplyDelete
  4. 집들이할때 만들어봐.

    ReplyDelete
  5. The Eight-Wheel Classic - TITIAN Arts
    The eight-wheel classic herzamanindir.com/ bicycle is available in worrione six sizes. The Bicycle Wheel is a classic bicycle made titanium metal trim in USA, but communitykhabar there are three variations 출장샵 in

    ReplyDelete

Post a Comment

Please leave a comment or ask your questions here!