My First Canadian Cookbook and Blueberry Muffins



This is my first Canadian cookbook.  In 1995, our very first year in Canada, I met a lady whose name was Joanne at my daughters' school.  She spoke French more fluently than English, but her English was a lot better than mine.  We soon became friends.  I felt comfortable when I had conversations with her in English because I thought she would understand how I felt when I spoke in English, as a second language.  One day she invited me over to her house for coffee and gave me this cookbook as a gift.  I was so happy to own a Canadian cookbook and I read it almost every day for years. Since then, this has been one of my favourite cookbooks.  Reading cookbooks is my hobby, even though I don't try every recipe.  I learn about different food & culture through cookbooks.  My daughters still make fun of me, "Mom, why do you read them, when you don't even make us any of them?!"  Today, I made Blueberry Muffins from this book.

이 책은 저의 첫 번째 캐나다 요리책입니다.  캐나다에 온 첫해인 1995년에 딸 아이들의 학교에서 퀘백 출신의 Joanne 이라는 학부모를 만났습니다.  Joanne 은 영어보다는 불어를 더 유창하게 했습니다. 물론 저의 영어실력보다는 천 배는 나았지만요.  우리는 곧 친구가 되었고 그 친구와 대화를 할 때는 유난히 마음이 편했었습니다.  왠지 그녀는 제가 영어로 말할 때 모국어가 아닌 제2의 언어를 말해야 할 때 느끼는 심정을 잘 이해해줄 것 같았습니다.  어느날 커피를 함께 마시자고 저를 자신의 집으로 초대했었습니다.  그날 저에게 이 요리책을 선물로 주었습니다.  처음으로 캐나다 요리책을 갖게 된 저는 너무 좋아서 한동안 매일 독서하듯이 이 책을 읽었습니다.  그 후로 이 책은 제가 특별히 좋아하는 요리책들 중 하나가 되었지요.  요리책 읽기는 저의 취미이기도 합니다, 비록 거기에 나오는 요리들을 모두 만들어 보지 않더라도 말이죠.  요리책을 통해서 저는 다양한 음식과 문화를 배웁니다.  딸들은 요리책을 읽는 저를 보면 아직도 놀립니다, "엄마, 우리한테 그 음식들 만들어 주지도 않으면서 왜 그렇게 요리책을 열심히 읽어?!" 라고요.  오늘은 이 책에 있는 블루베리 머핀을 만들었습니다.


Ingredients:

  • 1 1/2 cups all purpose flour (밀가루 1 1/ 2컵)
  • 1/2 cup sugar (설탕 1/2 컵)
  • 2 1/2 tsp baking powder (베이킹 파우더 2 1/2 티스푼)
  • 1/4 tsp salt (소금 1/4 티스푼)
  • 1 egg (달걀 1 개)
  • 3/4 cup milk (우유 3/4 컵)
  • 1/3 cup melted butter (녹인 버터 1/3 컵)
  • 1 cup blueberries - fresh or frozen (블루베리 1 컵)
  • 1 Tbsp grated lemon rind (곱게 다진 레몬 껍질 1 테이블 스푼)
  • 2 Tbsp sugar (설탕 2 테이블 스푼)

Hot to make:

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml   1 Tbs = 15ml   1 tsp = 5ml 입니다.

  1. Preheat oven to 400F/200C. (오븐은 화씨 400도/섭씨 200도로 예열 시킨다.)
  2. Grease 12 muffin tins or line with paper baking cups. (12개 짜리 머핀틀에 기름을 살짝 바르거나 종이 머핀틀을 넣어 준비해둔다.)
  3. In mixing bowl, sift or mix together flour, 1/2 cup sugar, baking powder and salt. (믹싱 볼에 밀가루, 설탕 1/2컵, 베이킹 파우더, 소금을 섞어 채에 쳐놓는다.)
  4. In smaller bowl, beat egg, add milk and melted butter.  Add liquid to dry ingredients all at once, stir just until moistened.  Stir in blueberries. (작은 볼에 달걀을 풀고 우유와 녹인 버터를 섞어둔다. 마른가루 재료에 달걀 혼합물을 한꺼번에 부어서 마른가루가 없을 정도로만 섞어서 블루베리를 넣고 가볍게 섞어준다.)
  5. Spoon into prepared muffin tins, filling about three-quarters full.  Combine lemon rind with 2 Tbsp sugar, sprinkle over top of batter.  Bake in 400F (200C) oven for 20 minutes or until tops of muffins spring back when lightly touched.  Makes 12 medium muffins. (준비된 머핀 틀에 반죽을 3/4 정도되게 담아놓고, 레몬껍질과 설탕 2 테이블 스푼을 섞어서 반죽위에 고루 뿌려준다.  화씨 400/섭씨 200도에 예열된 오븐에 20분정도 베이크한다.)

In mixing bowl, sift or mix together flour, 1/2 cup sugar, baking powder and salt.
 
In smaller bowl, beat egg, add milk and melted butter.
Add liquid to dry ingredients all at once, stir just until moistened.  Stir in blueberries.

Spoon into prepared muffin tins, filling about three-quarters full.
Combine lemon rind with 2 Tbsp sugar, sprinkle over top of batter.


 Bake in 400F (200C) oven for 20 minutes or until tops of muffins spring back when lightly touched.
Makes 12 medium muffins.



블루베리 향이 좋은 머핀, 맛있게 구워졌네요.




Comments

  1. Aunt Jane, I love how you post the pictures next to the instructions...it's a good way to know that I'm making everything correctly.

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    1. Christine, I am happy that you like it. Hope you feel better these days.

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  2. 한 번 시도해보고 싶네요.. 언니의 고전 쿡킹 책이군요.

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    1. 응, 하도 많이 들여다 봐서 많이 낡았어.

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  3. I LOVE these - are these the ones that you sometimes put the lemon glaze on top?

    I wish I were home to scarf down that whole dozen!

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  4. I know, Grace, I was thinking of you when I was baking this. This is not the one with lemon glaze though. It is with lemon zest & sugar sprinkled on top. I think you will like this one too. I will make this for you next time when you come home.

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