해물 파전 (Haemul Pajeon / Korean Seafood & Green Onion Pancakes)
I always have plenty of green onions in my fridge - pretty normal if you are Korean. I was craving Pajeon so much this whole week because of the gloomy weather. So, I took out the green onions and frozen seafood mix to make Haemul Pajeon. It is very simple and easy to make. Why don't you try making it today?
우리 집 냉장고에는 항상 파가 넉넉하게 있습니다, 한국 가정이라면 당연한 일이겠지만요. 흐리고 꾸물거리는 날씨 탓에 이번 주 내내 파전이 먹고 싶었습니다. 그래서 냉장고 속 파와 냉동 모듬 해물을 꺼내 해물 파전을 만들었어요. 재료도 간단하고 만들기도 쉬운 해물 파전 오늘 한번 만들어 보세요.
제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml 1 Tbs = 15ml 1 tsp = 5ml 입니다.
Ingredients:
- 10-12 stalks green onion (파 10-12 줄기)
- 250 g frozen seafood mix (냉동 모듬 해물 250 g)
- 2 eggs (달걀 2개)
- Vegetable oil for pan frying (전 부칠 식용유)
Batter:
- 1 cup flour (밀가루 1 컵)
- 2 Tbs potato starch (감자 전분 2 테이블 스푼)
- 1 tsp salt (소금 1 티스푼)
- 1 cup cold water (차가운 물 1 컵)
Dipping sauce:
- Sushi dipping sauce (click here for the recipe) 초밥용 간장
- Vinegar, crushed toasted-sesame seeds, red pepper powder, chopped green onion (식초, 깨소금, 고추가루, 다진 파)
How to make:
- Rinse frozen seafood briefly in cold water and strain, let it sit to thaw while you prepare the other ingredients. (냉동 해물은 찬물에 살짝 씻어서 물기를 빼고 다른 재료를 준비할 동안 녹도록 놔둔다.)
- Clean green onions and wash. Shake off water, then split them in half lengthwise with a knife. (파는 깨끗이 손질한 후 씻어서 물기를 제거한다. 길이로 반을 갈라놓는다.)
- Mix all batter ingredients in bowl, whisking well until the batter is smooth. (반죽 재료를 모두 섞어 거품기로 잘 저어 반죽을 만들어 놓는다.)
- Heat generous oil in pan over medium heat. (팬에 기름을 넉넉히 두르고 중불에 가열한다.)
- Put green onions in the batter and coat them with batter lightly. Place coated green onions evenly on heated pan keeping the shape rectangle. (파를 반죽에 살짝 적신 후 건져서 팬에 가지런히 올려 사각형 모양을 유지 시키도록 한다.)
- Spread seafood mix over green onions and spoon over extra batter. Keep cooking until the bottom gets crispy and golden brown, then pour beaten egg over the pan cake. Turn it over carefully with spatula and add more oil. (해물을 파 위에 골고루 얹은 다음 여분의 반죽을 숟가락으로 뿌린다. 바닥이 바삭하고 노릇해지도록 익히다가 잘 풀어놓은 달걀을 위에 뿌린다. 뒤집개를 사용해서 조심스럽게 뒤집어 준 후 여분의 기름을 더 두른다.)
- Reduce heat and cook until seafood cooked thoroughly and bottom of the pancake gets crispy and golden brown. (불을 줄인 후 해물이 골고루 완전히 익고 바닥이 노릇해지도록 익힌다.)
- Turn it over again and cook 1 more minute. Transfer to serving platter and cut it into nice size with kitchen scissors. Serve with dipping sauce. (전을 한 번 더 뒤집어서 1분 정도 있다가 서빙할 접시에 옮긴 후 부엌용 가위를 사용해 먹기 좋은 크기로 잘라준다. 양념간장과 함께 상에 낸다.)
Rinse frozen seafood briefly in cold water and strain, let it sit to thaw while you prepare the other ingredients.
Clean green onions and wash. Shake off water, then split them in half lengthwise with a knife.
파는 깨끗이 손질한 후 씻어서 물기를 제거한다. 길이로 반을 갈라놓는다.
냉동 해물은 찬물에 살짝 씻어서 물기를 빼고 다른 재료를 준비할 동안 녹도록 놔둔다.
Mix all batter ingredients in bowl, whisking well until the batter is smooth.
반죽 재료를 모두 섞어 거품기로 잘 저어 반죽을 만들어 놓는다.
Put green onions in the batter and coat them with batter lightly.
파를 반죽에 살짝 적셔 건진다.
Place coated green onions evenly on heated pan keeping the shape rectangle.
팬에 가지런히 올려 사각형 모양을 유지 시키도록 한다.
Spread seafood mix over green onions and spoon over extra batter. Keep cooking until the bottom gets crispy and golden brown.
해물을 파 위에 골고루 얹은 다음 여분의 반죽을 숟가락으로 뿌린다. 바닥이 바삭하고 노릇해지도록 익힌다.
Pour beaten egg over the pan cake.
잘 풀어놓은 달걀을 위에 뿌린다. 뒤집개를 사용해서 조심스럽게 뒤집어 준 후 여분의 기름을 더 두른다.
Reduce heat and cook until seafood cooked thoroughly and bottom of the pancake gets crispy and golden brown.
불을 줄인 후 해물이 골고루 완전히 익고 바닥이 노릇해지도록 익힌다.
Turn it over again and cook 1 more minute. Transfer to serving platter and cut it into nice size with kitchen scissors.
전을 한 번 더 뒤집어서 1분 정도 있다가 서빙할 접시에 옮긴 후 부엌용 가위를 사용해 먹기 좋은 크기로 잘라준다.
Serve with dipping sauce.
양념간장과 함게 상에 낸다.
I made 2 pancakes and had some left over batter, so I put sliced onion, green onions and imitation crab meat in it. It turned out a nice-sized extra pancake.
파전 2개를 만들고 반죽이 조금 남아서 약간의 파, 양파와 게맛살을 넣고 적당한 크기의 전을 하나 더 만들 수 있었습니다.
지난번에 만들어 둔 초밥용 간장으로 양념간장을 만들었더니 더 감칠맛 나고 맛있네요.
정말 고소하고 맛있어요.
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