Tuna Tataki (참치 타다키)


I use frozen tuna several different ways in Japanese cooking.  Tataki is one of them.  The tuna is briefly seared to seal in the flavour, while the centre  remains rare.  Submerging the seared tuna in ice-cold water instantly stops the cooking process and also washes away any excess fat.  It goes well with green salad.

저는 냉동 참치로 일본 요리를 할 때 다양한 조리법으로 사용합니다. 그중 하나가 타다키 인대요. 참치를 겉만 살짝 익혀서 속 안은 익지 않은 상태를 유지합니다. 그러면 참치의 감칠맛이 더욱 활성화된다고 해요. 겉만 익힌 상태에서 얼음물에 바로 담구면 여열로 인해 속까지 익는 걸 방지하고 기름기 제거도 됩니다. 타다키는그린 샐러드와 함께 곁들이면 잘 어울린답니다.

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml   1 Tbs = 15ml   1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • 250 g Frozen sushi grade Tuna (횟감용 냉동 참치 250 g)
  • black & white toasted sesame seeds (볶은 통깨와 흑임자)
  • 4 cups loosely packed spring mix (스프링 믹스 4컵)
  • sliced onion (양파 슬라이스 약간)

Ponzu sauce for tataki:
  • 1 Tbs sushi dipping soy sauce (click here for the recipe) (초밥용 간장 1 테이블 스푼)
  • 1 tsp vinegar (식초 1 티스푼)
  • 1/4 tsp sugar (설탕 1/4 티스푼)

Dressing for greens:
  • 1 Tbs vegetable oil (식용유 1 테이블 스푼)
  • 1 Tbs vinegar (식초 1 테이블 스푼)
  • 1/2 tsp wasabi paste (와사비 1/2 티스푼)
  • 1 tsp sugar (설탕 1 티스푼)
  • 1/8 tsp salt (소금 1/8 티스푼)


How to make:
  1. In a small bowl, mix 1L lukewarm water and 1 Tbs salt. Immerse frozen tuna in salt water for 10 minutes. (그릇에 미지근한 물 1 리터와  소금 1 테이블 스푼을 풀고 냉동 참치를 10분 동안 담가 해동한다.)
  2. Pat dry tuna with paper towel.  Wrap the tuna in paper towel  and keep in fridge for 1 hour. (페이퍼 타올로 물기를 닦고, 페이퍼 타올에 참치를 싸서 냉장고 안에 1시간 동안 해동한다.)
  3. Prepare the 2 sauces and greens. (그 사이에 소스 2 종류와 채소를 준비해 둔다.)
  4. Take out the tuna from the fridge. Tuna is still frozen inside. Sprinkle sesame seeds all over the tuna and press downlightly to stick to tuna. (아직 속까지 완전히 해동되지는 않은 참치를 냉장고에서 꺼내고 통깨를 고루 뿌려 잘 붙어 있도록 살짝 눌러준다.)
  5. Heat oil in a frying pan over medium heat and lightly sear 4 sides of tuna. (팬에 기름을 두르고 중불에서 참치의 4면을 골고루 겉만 익도록 익혀준다.)
  6. Remove tuna from heat and put in ice cold water immediately. (겉만 익힌 참치를 얼음물에 바로 담구어 식힌다.)
  7. Pat dry the tuna with paper towel and slice. (식힌 참치를 페이퍼 타올 위에 건져서 물기를 닦아준 후 얇게 썰어준다.)
  8. Toss greens with prepared dressing and place on a serving plate. (준비해둔 스프링 믹스에 드레싱을 뿌려 가볍게 섞어서 서빙할 그릇에 담는다.)
  9. Place sliced tuna around the salad. Drizzle ponzu sauce over tuna and serve. (슬라이스한 참치를 샐러드와 어울리게 돌려담고,  폰즈 소스를 참치 위에 고루 뿌려 상에 낸다.)

In a small bowl, mix 1L lukewarm water and 1 Tbs salt. Immerse frozen tuna in salt water for 10 minutes.

그릇에 미지근한 물 1 리터와 소금 1 테이블 스푼을 풀고 냉동 참치를 10분 동안 담가 해동한다. 


Pat dry tuna with paper towel.  Wrap the tuna in paper towel  and keep in fridge for 1 hour. 
Prepare the 2 sauces and greens. 

페이퍼 타올로 물기를 닦고, 페이퍼 타올에 참치를 싸서 냉장고 안에 1시간 동안 해동한다.
그 사이에 소스 2 종류와 채소를 준비해 둔다.

Take out the tuna from the fridge. Tuna is still frozen inside. Sprinkle sesame seeds all over the tuna and press down lightly to stick to tuna. 

아직 속까지 완전히 해동되지는 않은 참치를 냉장고에서 꺼내고 통깨를 고루 뿌려 잘 붙어 있도록 살짝 눌러준다.


Heat oil in a frying pan over medium heat and lightly sear 4 sides of tuna. 

팬에 기름을 두르고 중불에서 참치의 4면을 골고루 겉만 익도록 익혀준다.


Remove tuna from heat and put in ice cold water immediately. 

겉만 익힌 참치를 얼음물에 바로 담구어 식힌다.


Pat dry the tuna with paper towel and slice. 

식힌 참치를 페이퍼 타올 위에 건져서 물기를 닦아준 후 얇게 썰어준다.


Toss greens with prepared dressing and place on a serving plate. 

준비해둔 스프링 믹스에 드레싱을 뿌려 가볍게 섞어서 서빙할 그릇에 담는다.


Place sliced tuna around the salad. Drizzle ponzu sauce over tuna and serve. 

슬라이스한 참치를 샐러드와 어울리게 돌려담고,  폰즈 소스를 참치 위에 고루 뿌려 상에 낸다.



오늘도 남편이 맛있다고 칭찬 많이 해줬습니다. 하하하...

Comments

  1. Oh yum! Looks so good, Umma.

    I love my tuna...

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  2. I will make you this next time as well. I have to make a list so that I remember, hahaha...

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  3. 입맛이 확~ 도네요.

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    1. 흐흐... 맥주 한잔이랑 같이 하면 금상첨화겠지.

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  4. 근사해요. Yummy!

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