Vietnamese Salad Roll (베트남 쌈)


My family loves Vietnamese food: pho, spring rolls and salad rolls. There is a restaurant named Oriental Garden in Thunder Bay, which is the number one Vietnamese restaurant in town. We used to go there quite often when we lived in Thunder Bay. The salad roll is our favourite on their menu. I often make salad roll at home with exactly the same ingredients that they use in theirs, and the taste is almost the same. I prepare all the ingredients and peanut butter dipping sauce, and everyone builds their own roll on the table. It is fun to make your own roll. Try to make this at home.

우리 가족은 베트남 음식을 아주 좋아합니다. 국수를 포함해서, 스프링 롤, 샐러드 롤 등이요. Thunder Bay에 오리엔탈 가든 이라는 베트남 음식점이 있는데 그곳에 있는 베트남 음식점들 중 제일 맛있고 유명한 곳이랍니다. 우리가 Thunder Bay에 살 때 즐겨 찾곤 했었는데 메뉴 중에 샐러드 롤을 무척이나 좋아했어요. 집에서도 자주 만들어 먹는 편이에요. 안에 들어가는 재료를 그 음식점에서 쓰는 재료와 똑같이 넣어 만들어 먹으니 거의 비슷한 맛이 납니다. 모든 재료와 피넛버터 소스를 식탁에 차려 놓고 각자 즉석에서 롤을 만들어 먹어요. 기호에 따라 만들어 먹는 재미가 쏠쏠합니다. 가족과 함께 집에서 만들어 보세요. 


제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml   1 Tbs = 15ml   1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • Spring roll wrapper/Rice paper (스프링 롤 피/라이스 페이퍼)
  • Vermicelli (bean thread) (녹두 국수 또는 쌀 국수)
  • Shrimp (새우)
  • Pork, sliced thinly (얇게 썬 돼지고기)
  • Mung bean sprouts (숙주)
  • Iceberg lettuce (양상추)
  • Cilantro (실란트로)

Peanut butter dipping sauce:
  • 1/4 cup peanut butter (피넛 버터 1/4 컵)  1/4 cup = 4 Tbs
  • 1 Tbs hoisin sauce (호이즌 소스 1 테이블 스푼)
  • 1 Tbs sriracha sauce (스리라차 소스 1 테이블 스푼)
  • 1 tsp sugar (설탕 1 티스푼)
  • 1/4 cup water (물 1/4 컵)  1/4 cup = 4 Tbs
  • Chopped peanut for garnish (다진 땅콩)

Spring roll wrapper & Vermicelli 
(스프링 롤 피 & 녹두 국수)

How to make:
  1. Mix all peanut butter dipping sauce ingredients together and set aside. Sprinkle chopped peanut butter before serving. (피넛버터 소스 재료를 모두 섞어둔다. 상에 낼 때 다진 땅콩을 위에 뿌려낸다.)
  2. Wash sprouts and cilantro, set aside. (숙주와 실란트로는 잘 씻어 물기를 빼둔다.)
  3. Slice lettuce thinly, set aside. (양상추는 얇게 채를 썬다.)
  4. Cook vermicelli in boiling water and rinse in cold water. Drain water and set aside. (국수는 끓는 물에 삶은 후 찬물에 헹구고 물기를 빼둔다.)
  5. Cook shrimp in boiling salted water for about 2 minute. Drain water and let cool. (끓는 물에 소금을 넣고 새우를 2분 정도 익힌 후 건져서 식힌다.)
  6. Season pork with salt, garlic, black pepper and sake. Cook in frying pan over medium-high heat. (얇게 썰어둔 돼지고기를 소금, 마늘, 후추와 정종을 넣고 재워 두었다가 중강 불에 볶는다.)
  7. Place all ingredients in serving dishes. Fill a shallow dish large enough to hold spring roll wrapper with hot water. (준비된 모든 재료를 서빙할 그릇에 담는다. 깊이가 얕고 스프링 롤 피를 담그기에 충분한 크기의 그릇에 뜨거운 물을 담는다.)
  8. Set everything on a table and make your own salad roll (식탁에 준비된 재료를 차려 놓고 각자 샐러드 롤을 취향에 맞게 만들어 먹는다.):
    • Dip one spring roll wrapper in the hot water for 2-3 seconds to soften. (스프링 롤 피 한장을 뜨거운 물에 2-3초간 담궜다 뺀다.)
    • Lay wrapper flat on a large plate, add desired amount of vermicelli, shrimp, pork, lettuce, bean sprout & cilantro in the centre. (큰 접시에 펼쳐 놓고 국수, 새우, 돼지고기, 양상추, 숙주, 실란트로등을 기호에 맞추어 가운데에 놓는다.)
    • Fold the side edges of the wrapper slightly inward, then roll tightly beginning at the bottom edge of wrapper. Have fun making your own rolls! (양쪽 옆을 안쪽으로 먼저 접어 넣고 김밥 말듯이 아래 쪽부터 시작해서 단단히 말아준다.)

Mix all peanut butter dipping sauce ingredients together and set aside. Sprinkle chopped peanut butter before serving. 
피넛버터 소스 재료를 모두 섞어둔다. 상에 낼 때 다진 땅콩을 위에 뿌려낸다.


Wash sprouts and cilantro, set aside. 
숙주와 실란트로는 잘 씻어 물기를 빼둔다.


Slice lettuce thinly, set aside. 

양상추는 얇게 채를 썬다.


Cook vermicelli in boiling water and rinse in cold water. Drain water and set aside. 
국수는 끓는 물에 삶은 후 찬물에 헹구고 물기를 빼둔다.


Cook shrimp in boiling salted water for about 2 minute. Drain water and let cool. 
끓는 물에 소금을 넣고 새우를 2분 정도 익힌 후 건져서 식힌다.


Season pork with salt, garlic, black pepper and sake. Cook in frying pan over medium-high heat. 
얇게 썰어둔 돼지고기를 소금, 마늘, 후추와 정종을 넣고 재워 두었다가 중강 불에 볶는다.


Place all ingredients in serving dishes. Fill a shallow dish large enough to hold spring roll wrapper with hot water. Set everything on a table and make your own salad roll.
준비된 모든 재료를 서빙할 그릇에 담는다. 깊이가 얕고 스프링 롤 피를 담그기에 충분한 크기의 그릇에 뜨거운 물을 담는다. 식탁에 준비된 재료를 차려 놓고 각자 샐러드 롤을 취향에 맞게 만들어 먹는다. 



  • Dip one spring roll wrapper in the hot water for 2-3 seconds to soften. (스프링 롤 피 한장을 뜨거운 물에 2-3초간 담궜다 뺀다.)
  • Lay wrapper flat on a large plate, add desired amount of vermicelli, shrimp, pork, lettuce, bean sprout & cilantro in the centre. (큰 접시에 펼쳐 놓고 국수, 새우, 돼지고기, 양상추, 숙주, 실란트로등을 기호에 맞추어 가운데에 놓는다.)



  • Fold the side edges of the wrapper slightly inward, then roll tightly beginning at the bottom edge of wrapper. Have fun making your own rolls! (양쪽 옆을 안쪽으로 먼저 접어 넣고 김밥 말듯이 아래 쪽부터 시작해서 단단히 말아준다.)



Enjoy salad roll with peanut butter dipping sauce!

샐러드롤 직접 싸서 피넛 버터 소스와 함께 맛있게 드세요!


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