두부 전 (Tofu Jeon)


I had a half package of tofu left in my fridge, so I decided to make Tofu Jeon with it because I also had some scrap vegetables to use up. I feel so productive when I use all of the bits and pieces in the fridge without throwing them away because I was too lazy to use them, hahaha... Grace, who is a tofu lover and Alice, who is a vegetarian would love this tofu jeon if they were home.

냉장고 안에 쓰고 남은 두부 반 모가 있어서 두부 전을 만들기로 했습니다. 마침 빨리 써야 할 자투리 채소들이 있어서요. 게으름 피우느라 미쳐 다 사용하지 못하고 버리게 되는 일 없이 이것저것 자투리를 모아서 반찬 하나 만들고 나면 왠지 저 자신이 알뜰하고 생산적이었다는 생각에 마음이 뿌듯해집니다, 하하하... 두부를 사랑하는 지원이와 채식가인 지혜가 집에 있었더라면 이 두부 전을 아주 맛있게 먹을 텐데 라는 생각을 합니다.

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml   1 Tbs = 15ml   1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • Half package tofu
  • 1 egg 
  • onion, carrot, red bell pepper,  green onion
  • 2 Tbs flour,  3/4 tsp salt,  1/2 tsp sesame oil,  Toasted black sesame seeds,  black pepper

  • 두부  반모, 달걀 1개,  양파, 당근, 홍피망, 파 약간씩
  • 밀가루 2 테이블 스푼, 소금 3/4 티스푼, 참기름 1/2 티스푼, 검정 통깨, 후추가루 악간


How to make:
  1. Mash tofu with potato masher until smooth.
  2. Chop onion, carrot, bell pepper, and green onion finely. 
  3. Add chopped vegetables and all other remaining ingredients into mashed tofu. Mix well.
  4. Heat lightly oiled frying pan over medium heat. Spoon heaping spoonful of tofu mixture onto heated pan and cook both sides until cooked thoroughly and golden brown.
  5. Serve hot with soy sauce.
  1. 감자 으깨는 도구로 두부를 잘 으깬다.
  2. 양파, 당근, 피망, 파는 잘게 다진다.
  3. 다진 채소와 남은 양념 재료를 모두 으깬 두부에 넣고 잘 섞어준다.
  4. 기름을 약간 둘러 달구어진 팬에 두부 반죽을 한 스푼씩 떠넣고 양면이 골고루 잘 익고 노릇노릇하도록 전을 부친다.
  5. 뜨거울 때 간장과 함께 상에 낸다.

Mash tofu with potato masher until smooth.
감자 으깨는 도구로 두부를 잘 으깬다.


Chop onion, carrot, bell pepper, and green onion finely.
Add chopped vegetables and all other remaining ingredients into mashed tofu. Mix well.
양파, 당근, 피망, 파는 잘게 다진다.
다진 채소와 남은 양념 재료를 모두 으깬 두부에 넣고 잘 섞어준다.


Heat lightly oiled frying pan over medium heat. Spoon heaping spoonful of tofu mixture onto heated pan and cook both sides until cooked thoroughly and golden brown.
기름을 약간 둘러 달구어진 팬에 두부 반죽을 한 스푼씩 떠넣고 양면이 골고루 잘 익고 노릇노릇하도록 전을 부친다.


Serve hot with soy sauce.
뜨거울 때 간장과 함께 상에 낸다.



Comments

  1. 언니가 오늘 날 살려준 반찬 ㅋ ....먹을 건 없고 피곤하고...나가서 사먹을려다 것도 귀찮아서...해먹었어요. 고소한 맛이 일품!!! 언니 이런 반찬 완전 좋아요. 메들리로 해 주세여

    ReplyDelete
  2. 영양 만점 반찬이지? 헤나가 좋아했을 것 같아. 이사짐 정리는 어느 정도했는지...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 헤나가 맛있다고 폭풍흡입..ㅋ 이사짐 정리는 많이 되었어요. 힘쓸 일이 남아있는데 그건 남편이 와야..ㅡㅡ

      Delete

Post a Comment

Please leave a comment or ask your questions here!