고사리나물 (Sauteed Fernbrake, Gosari Namool)
When I was little I didn't like namool but I started to like them as I got older, and now I am a namool lover. Gosari namool is one of my favourite namool. The taste is much better if you season and let it sit for a while prior to cooking. My mom used to season with soup soy sauce but I like to use both soup soy sauce & regular soy sauce.
저는 어릴 때 나물 종류를 좋아하지 않았었는데, 어른이 되면서 조금씩 좋아하기 시작했습니다. 그리고 지금은 나물을 아주 사랑한답니다. 고사리나물이 제가 특별히 좋아하는 나물 중 하나입니다. 고사리나물은 볶기 전에 미리 양념해서 잠시 재워 두면 더 맛있어요. 저희 엄마는 집에서 만든 조선간장에 볶고는 하셨는데, 저는 왠지 조선간장과 진간장 두 가지 다 넣고 볶는데 더 좋더라고요.
제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml 1 Tbs = 15ml 1 tsp = 5ml 입니다.
Ingredients:
- 300g cooked gosari
- 1/2 Tbs soup soy sauce
- 1 Tbs soy sauce
- 2 Tbs sesame oil
- 1 Tbs mirin
- 1 tsp minced garlic
- 1/2 tsp sugar
- 1 tsp toasted & crushed sesame seeds
- 2 Tbs chopped green onions
- Black pepper, toasted sesame seeds
- 삶은 고사리 300g
- 국간장 1/2 테이블 스푼, 간장 1 테이블 스푼, 미린 1 테이블 스픈
- 다진 마늘 1 티스푼, 설탕 1/2 티스푼, 깨소금 1 티스푼, 다진파 2 테이블 스푼
- 후추가루, 통깨
How to make:
- If you are using dried gosari, soak it in cold water for about 5 hours, then bring it to boil over high heat. Reduce heat to medium-low and cook for about 20 minutes with lid on. Rinse cooked gosari in cold water several times and drain water; you don't need to squeeze out the excess water. Cut gosari in 5 inch (12-13 cm) length.
- Put cooked gosari in a mixing bowl and add remaining seasoning ingredients. Mix well and let it sit for about 20 minutes.
- Heat 1 Tbs oil in pan over medium-high heat and add seasoned gosari, and cook for about 3 minutes. Reduce heat to low, and cook another 3-4 minutes.
- Transfer Gosari Namool into a container and sprinkle toasted sesame seeds.
- 마른 고사리는 찬물에 담가 5시간 정도 불린 후 강불에 올려 끓인다. 끓으면 불을 중-약불로 줄이고 뚜껑 덮어 20분 정도 삶는다. 삶은 고사리는 찬물에 여러 번 헹구어 물기를 뺀다; 물기를 손으로 짤 필요 없다. 고사리는 먹기 좋게 12-13 cm 길이로 자른다.
- 삶은 고사리를 볼에 담고 양념 재료를 모두 넣어 조물조물 무친 후 20분 정도 둔다.
- 팬에 식용유 1 테이블 스푼을 두르고 중-강불에 가열한 후 양념한 고사리를 넣고 3분 정도 볶는다. 불을 약불로 줄이고 3-4분 정도 더 볶는다.
- 고사리나물을 보관 용기에 담고 통깨를 뿌린다.
Rinse cooked gosari in cold water several times and drain water; you don't need to squeeze out the excess water. Cut gosari in 5 inch (12-13 cm) length.
삶은 고사리는 찬물에 여러 번 헹구어 물기를 뺀다; 물기를 손으로 짤 필요 없다. 고사리는 먹기 좋게 12-13 cm 길이로 자른다.
Put cooked gosari in a mixing bowl and add remaining seasoning ingredients. Mix well and let it sit for about 20 minutes.
삶은 고사리를 볼에 담고 양념 재료를 모두 넣어 조물조물 무친 후 20분 정도 둔다.
Heat 1 Tbs oil in pan over medium-high heat and add seasoned gosari, and cook for about 3 minutes.
팬에 식용유 1 테이블 스푼을 두르고 중-강불에 가열한 후 양념한 고사리를 넣고 3분 정도 볶는다.
Reduce heat to low, and cook another 3-4 minutes.
불을 약불로 줄이고 3-4분 정도 더 볶는다.
Transfer Gosari Namool into a container and sprinkle toasted sesame seeds.
고사리나물을 보관 용기에 담고 통깨를 뿌린다.
어떤 고사리 나물 사용하셨어요? 담엔 봉지 사진도...부탁드려요. 전에 사용한것은 질겼어요. 다 버렸다는
ReplyDelete캐나다산 고사리 썼어. 어디서 샀는지 기억이 안나. 다음에 사면 꼭 봉지 사진도 찍을게.
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