시금치나물 (Spinach Namool)
You might not like my spinach namool because I don't put any garlic in it. It definitely tastes better with garlic, but I try not to use raw garlic in namool and muchim if possible. My husband loves garlic but doesn't complain about my non-garlic spinach namool. I want you to try it - the taste is very clean.
어쩌면 제 시금치나물을 안 좋아 하실지도 몰라요, 왜냐면 전 마늘을 안 넣고 무치거든요. 두말 필요없이 마늘이 들어가면 훨씬 맛있는 건 당연하지만 전 가능하면 나물이나 무침 종류에 생마늘을 안 쓰려고 노력합니다. 남편은 마늘을 매우 사랑하지만, 마늘 안 들어간 제 시금치나물에 별 불만 없답니다. 한번 만들어 보세요, 맛이 의외로 아주 담백합니다.
제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml 1 Tbs = 15ml 1 tsp = 5ml 입니다.
Ingredients:
- 250g cooked spinach
- 1 1/2 Tbs sesame oil
- 1/2 tsp salt
- 1 tsp toasted & crushed sesame seeds
- 1/4 tsp sugar
- 2 Tbs chopped green onions
- 데친 시금치 250g
- 참기름 1 1/2 테이블 스푼
- 소금 1/2 티스푼
- 깨소금 1 티스푼
- 설탕 1/4 티스푼
- 다진 파 2 테이블스푼
How to make:
- Clean spinach removing wilted leaves and roots.
- Boil about 2.5L water over high heat and add 1 tsp salt and cleaned spinach. Cook for 30 seconds.
- Drain cooked spinach and rinse in cold water several times, and squeeze out excess water.
- Put squeezed spinach in a mixing bowl and add 1 1/2 Tbs sesame oil, 1/2 tsp salt, 1 tsp crushed sesame seeds, 1/4 tsp sugar and 2 Tbs chopped green onions, and mix gently. Transfer into a container and sprinkle sesame seeds.
- 시금치는 시든 이파리를 골라내고 뿌리를 잘라 다듬는다.
- 약 2,5L 의 물을 강한 불에 끓여 소금 1 티스푼을 넣고 시금치를 넣어 30초 정도 데친다.
- 데친 시금치는 찬물에 여러 번 헹구어 손으로 물기를 꽉 짜준다.
- 물기를 짜준 시금치를 볼에 담고 양념 재료를 모두 넣어 골고루 무친 후 보관 용기에 담고 볶은 통깨를 뿌려준다.
Drain cooked spinach and rinse in cold water several times, and squeeze out excess water.
데친 시금치는 찬물에 여러 번 헹구어 손으로 물기를 꽉 짜준다.
Put squeezed spinach in a mixing bowl and add 1 1/2 Tbs sesame oil, 1/2 tsp salt, 1 tsp crushed sesame seeds, 1/4 tsp sugar and 2 Tbs chopped green onions, and mix gently.
물기를 짜준 시금치를 볼에 담고 양념 재료를 모두 넣어 골고루 무친다.
물기를 짜준 시금치를 볼에 담고 양념 재료를 모두 넣어 골고루 무친다.
Transfer into a container and sprinkle sesame seeds.
보관 용기에 담고 볶은 통깨를 뿌려준다.
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