시금치나물 (Spinach Namool)


You might not like my spinach namool because I don't put any garlic in it. It definitely tastes better with garlic, but I try not to use raw garlic in namool and muchim if possible. My husband loves garlic but doesn't complain about my non-garlic spinach namool. I want you to try it - the taste is very clean.

어쩌면 제 시금치나물을 안 좋아 하실지도 몰라요, 왜냐면 전 마늘을 안 넣고 무치거든요. 두말 필요없이 마늘이 들어가면 훨씬 맛있는 건 당연하지만 전 가능하면 나물이나 무침 종류에 생마늘을 안 쓰려고 노력합니다. 남편은 마늘을 매우 사랑하지만, 마늘 안 들어간 제 시금치나물에 별 불만 없답니다. 한번 만들어 보세요, 맛이 의외로 아주 담백합니다.

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml  1 Tbs = 15ml  1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • 250g cooked spinach
  • 1 1/2 Tbs sesame oil
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tsp toasted & crushed sesame seeds
  • 1/4 tsp sugar
  • 2 Tbs chopped green onions

  • 데친 시금치 250g
  • 참기름 1 1/2 테이블 스푼 
  • 소금 1/2 티스푼
  • 깨소금 1 티스푼
  • 설탕 1/4 티스푼 
  • 다진 파 2 테이블스푼


How to make:
  1. Clean spinach removing wilted leaves and roots.
  2. Boil about 2.5L water over high heat and add 1 tsp salt and cleaned spinach. Cook for 30 seconds.
  3. Drain cooked spinach and rinse in cold water several times, and squeeze out excess water.
  4. Put squeezed spinach in a mixing bowl and add 1 1/2 Tbs sesame oil, 1/2 tsp salt, 1 tsp crushed sesame seeds, 1/4 tsp sugar and 2 Tbs chopped green onions, and mix gently. Transfer into a container and sprinkle sesame seeds.

  1. 시금치는 시든 이파리를 골라내고 뿌리를 잘라 다듬는다.
  2. 약 2,5L 의 물을 강한 불에 끓여 소금 1 티스푼을 넣고 시금치를 넣어 30초 정도 데친다.
  3. 데친 시금치는 찬물에 여러 번 헹구어 손으로 물기를 꽉 짜준다.
  4. 물기를 짜준 시금치를 볼에 담고 양념 재료를 모두 넣어 골고루 무친 후 보관 용기에 담고 볶은 통깨를 뿌려준다.


Drain cooked spinach and rinse in cold water several times, and squeeze out excess water.
데친 시금치는 찬물에 여러 번 헹구어 손으로 물기를 꽉 짜준다.


Put squeezed spinach in a mixing bowl and add 1 1/2 Tbs sesame oil, 1/2 tsp salt, 1 tsp crushed sesame seeds, 1/4 tsp sugar and 2 Tbs chopped green onions, and mix gently.
물기를 짜준 시금치를 볼에 담고 양념 재료를 모두 넣어 골고루 무친다. 


Transfer into a container and sprinkle sesame seeds.
보관 용기에 담고 볶은 통깨를 뿌려준다.


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