콩나물 무침 (Soybean Sprout Muchim)


When I blanch soybbean sprouts I use the least amount of water as I can, except when I need to use the broth for making things like soybean sprout rice. It is enough to use only a half cup of water for cooking 1 pound soybean sprouts. Some people rinse cooked bean sprouts in cold water to keep them crunchy while the others don't. It just depends on your preference. From my experience, they are still crunchy without rinsing, so I prefer not to rinse them and add garlic while they are still very hot so that the garlic doesn't taste too raw.

저는 콩나물을 데칠 때, 콩나물 밥같이 콩나물 삶은 물을 별도로 사용할 때를 제외하곤, 가능한 한 최소한의 물만 사용합니다. 1 파운드 (450 g)의 콩나물을 데칠 때 물 반 컵 (120 ml)만 넣어도 충분하거든요. 콩나물을 삶은 뒤에 아삭함을 유지하기 위해 찬물에 헹구는 분들이 있는가 하면 또 어떤 분들은 헹구지 않는 분들도 있습니다. 그건 어떤 방법이 정석이라기보다는 각 개인의 취향이라고 생각합니다. 제 경험상, 굳이 찬물에 헹구지 않아도 아삭하더라고요. 그래서 저는 콩나물이 아주 뜨거울 때 마늘을 넣고 살짝 뒤적여 주면 강한 생마늘 냄새를 조금 줄여주기도 해서 찬물에 헹구지 않고 콩나물을 무칩니다.

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml  1 Tbs = 15ml  1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:

  • 1 lb (450g) soybean sprouts
  • 1/2 cup water
  • 1/2 tsp garlic, 1 scant tsp salt, 1 Tbs sesame oil, pinch of sugar, 2 Tbs chopped green onion
  • Toasted sesame seeds

  • 콩나물 1 파운드 (450 g)
  • 물 반컵 (120 ml)
  • 다진 마늘 1/2 티스푼, 소금 3/4-1 티스푼, 참기름 1 테이블 스푼, 다진 파 2 테이블 스푼
  • 볶은 통깨

How to make:

  1. Wash sprouts a few times and drain water. Put sprouts in pot and add 1/2 cup of water.
  2. Bring to a boil over medium-high heat with lid on and boil for 3 minutes, do not open the lid while boiling.
  3. Turn off heat and let it sit for 3 minutes, keeping the lid on.
  4. Strain sprouts in colander and while the sprouts are still hot, add minced garlic and mix lightly using tongs or chopsticks.
  5. Transfer sprouts to bowl, add salt, sesame oil, a pinch of sugar, chopped green onion and mix gently.
  6. Put soybean sprout muchim into a container and sprinkle sesame seeds.

  1. 콩나물은 여러 번 씻어 물기를 빼서 냄비에 넣고 물 반 컵을 부어준다.
  2. 뚜껑을 닫고 중-강 불에 올려 끓기 시작하면 3분 정도 끓인다, 끓는 동안 중간에 절대 뚜껑을 열지 않는다.
  3. 불을 끄고 뚜껑을 덮은 채로 3분 정도 뜸을 들인다.
  4. 콩나물을 체에 밭쳐 물을 빼고 아직 뜨거울 때 다진 마늘을 넣고 집게나 젓가락을 이용해서 살살 뒤적여 준다. 
  5. 콩나물을 볼에 옮겨 담은 후 소금, 참기름, 설탕 한 꼬집, 다진 파를 넣고 무친다.
  6. 콩나물 무침을 그릇에 담고 복은 통깨를 살짝 뿌린다.

Wash sprouts a few times and drain water. Put sprouts in pot and add 1/2 cup of water.
콩나물은 여러 번 씻어 물기를 빼서 냄비에 넣고 물 반 컵을 부어준다.


Bring to a boil over medium-high heat with lid on and boil for 4 minutes, do not open the lid while boiling.
Turn off heat and let it sit for 3 minutes, keeping the lid on.
뚜껑을 닫고 중-강 불에 올려 끓기 시작하면 4분 정도 끓인다.
끓는 동안 중간에 절대 뚜껑을 열지 않는다.
불을 끄고 뚜껑을 덮은 채로 3분 정도 뜸을 들인다.


Strain sprouts in colander and while the sprouts are still hot, add minced garlic and mix lightly using tongs or chopsticks.
콩나물을 체에 밭쳐 물을 빼고 아직 뜨거울 때 다진 마늘을 넣고 집게나 젓가락을 이용해서 살살 뒤적여 준다. 


Transfer sprouts to bowl, add salt, sesame oil, a pinch of sugar, chopped green onion and mix gently.
콩나물을 볼에 옮겨 담은 후 소금, 참기름, 설탕 한 꼬집, 다진 파를 넣고 무친다.


Put soybean sprout muchim into a container and sprinkle sesame seeds.
콩나물 무침을 그릇에 담고 복은 통깨를 살짝 뿌린다.


Enjoy crunch Soybean Sprout Muchim!
아삭아삭한 콩나믈 무침 맛있게 드세요!


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