매운 두부조림 (Spicy Tofu-Jorim, Korean Spicy Tofu)

Tofu is a very versatile ingredient in Korean cooking. You can cook it by itself, add it in your soup or in many more different ways. My family loves tofu, so I have it in my fridge all the time. Today, I made Spicy Tofu-Jorim, which is pan fried first and then cooked in spicy sauce. 

두부는 한국요리에서 여러 가지로 다양하게 쓰이는 식재료입니다. 두부는 그 자체로 요리하기도 하고, 국이나 찌게 등에 넣기도 하고, 그 외에도 여러 가지 방법으로 조리할 수 있잖아요. 우리 가족은 워낙 두부를 좋아하기 때문에 제 냉장고 속에는 항상 두부가 있답니다. 오늘은 두부를 부쳐서 매운 소스에 조린 매운 두부조림을 만들었습니다.

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml   1 Tbs = 15ml   1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • 1 package tofu
  • 1 Tbs vegetable oil
  • Chopped green onion

  • 두부 1모
  • 식용유 1테이블 스푼
  • 다진 파

Sauce:
  • 1 cup your choice of broth (I used water)
  • 2 1/2 Tbs soy sauce
  • 1/2 Tbs red pepper powder
  • 1 tsp minced garlic
  • 1/2 tsp minced ginger
  • 1 tsp sugar (You can add more if you like it sweet.)
  • 1 tsp sesamee oil
  • Black pepper 

소스:
  • 육수 1컵 (저는 그냥 물을 사용했어요.)
  • 간장 2 1/2테이블 스푼
  • 고추가루 1/2테이블 스푼
  • 다진 마늘 1티스푼
  • 다진 생강 1/2티스푼
  • 설탕 1티스푼 (기호에 따라 더 넣으셔도 좋아요.)
  • 참기름 1 티스푼
  • 후추가루

How to make:
  1. Rinse tofu in water and remove excess water, blotting with paper towel. Cut tofu in half lengthwise, and then slice each half into 6 pieces, making a total of 12 pieces.
  2. Mix all of the sauce ingredients in a small bowl.
  3. Heat greased frying pan over medium heat, and then place sliced tofu to fit in single layer on the pan.
  4. Fry tofu on both sides until light golden brown.
  5. Pour the sauce over tofu and keep cooking with lid on until the sauce reduced. Spoon sauce over tofu occasionally. Sprinkle chopped onion.
  6. Transfer Tofu Jorim to serving plate and serve warm.
  1. 두부는 물에 씻어 페이퍼 타올로 닦아 물기를 제거한 후 반으로 자르고 각각 6등분으로 썰어 12조각이 나오게 한다.
  2. 소스 재료를 작은 그릇에 모두 섞어 놓는다.
  3. 기름 두른 팬을 중불에 올리고, 두부를 팬에 한 층으로 놓는다.
  4. 양면을 노릇하게 부친다.
  5. 소스를 붓고 뚜껑을 닫아 졸인다. 중간 중간 스픈으로 소스를 끼얹어 준다. 어느 정도 졸여졌을 때 다진 파를 뿌린다.
  6. 두부조림을 그릇에 담아 따뜻할 때 상에 낸다.

Rinse tofu in water and remove excess water, blotting with paper towel. Cut tofu in half lengthwise, and then slice each half into 6 pieces, making a total of 12 pieces.
두부는 물에 씻어 페이퍼 타올로 닦아 물기를 제거한 후 반으로 자르고 각각 6등분으로 썰어 12조각이 나오게 한다.


Mix all of the sauce ingredients in a small bowl.
소스 재료를 작은 그릇에 모두 섞어 놓는다.


Heat greased frying pan over medium heat, and then place sliced tofu to fit in single layer on the pan.
Fry tofu on both sides until light golden brown.
기름 두른 팬을 중불에 올리고, 두부를 팬에 한 층으로 놓는다.
양면을 노릇하게 부친다.


Pour the sauce over tofu.
소스를 붓고


Keep cooking with lid on until the sauce reduced.
뚜껑을 닫아 졸인다.


Spoon sauce over tofu occasionally.
중간 중간 스픈으로 소스를 끼얹어 준다.


Sprinkle chopped onion.
어느 정도 졸여졌을 때 다진 파를 뿌린다.


Transfer Tofu Jorim to serving plate and serve warm.
두부조림을 그릇에 담아 따뜻할 때 상에 낸다.




Comments