전자레인지로 만드는 약식 (Korean Sweet Rice Dessert cooked in Microwave Oven / Yak-Shik)
Yak-Shik is one of my favourite Korean desserts. My mother used to make this for us quite often when we were growing up, of course the traditional way. It is complicated to make yak-shik using the traditional method, so I couldn't make it very often until I found this very easy recipe on the internet years ago. You can make it in a microwave oven and it takes only 30 minutes. Since I found this recipe, I make it whenever I crave it. I want you to try this method, it is really simple and easy!
약식은 제가 좋아하는 한국 전통 디저트 중 하나입니다. 우리들이 자랄 때 엄마가 자주 만들어 주셨었죠, 물론 전통적인 조리법으로요. 전통적인 방법으로 약식을 만드는 것이 다소 복잡하고 번거로워서, 몇 년 전 인터넷에서 아주 쉽게 만드는 법을 찾기 전까지는 자주 못 만들어 먹었답니다. 전자레인지를 이용해서 만드는데요, 30분이면 만들 수 있어요. 이 레시피를 발견한 후로는 약식이 먹고 싶을 땐 언제든지 만들어 먹습니다. 한번 만들어 보세요, 정말 간단하고 쉬워요. 적극 추천합니다.
제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml 1 Tbs = 15ml 1 tsp = 5ml 입니다.
Ingredients:
- 4 cups sweet rice
- 3 cups water
- 2/3 cup dark brown sugar
- 1/3 cup honey
- 1/3 cup soy sauce
- 3 Tbs sesame oil
- 1/2 tsp salt
- 1 tsp cinnamon powder
- Your choice of nuts and raisins (I used roasted chestnuts, pine nuts, dates, sunflower seeds and raisins)
- 찹쌀 4 컵
- 물 3 컵
- 흑설탕 2/3 컵
- 꿀 1/3 컵
- 간장 1/3 컵
- 참기름 3 테이블 스푼
- 소금 1/2 티스푼
- 계피가루 1 티스푼
- 견과류 (저는 밤, 잣, 대추, 해바라기 씨, 건포도를 넣었어요.)
How to make:
- Wash sweet rice and soak in water at least 3 hours.
- Strain soaked rice in a colander.
- Put rice in a microwave safe container and add water.
- Cook rice in a microwave oven for 15 minutes with lid on. (increase cooking time if oven power is less than 1000W)
- Mix sauce ingredients in a small bowl and cut dates and chestnuts while rice is cooking.
- Pour the sauce and add nuts & raisins into cooked rice and mix well but gently to coat with the sauce evenly using a spatula.
- Cook mixed rice in microwave oven for 10 more minutes with the lid on.
- 찹쌀은 씻어서 물에 3시간 이상 불린다.
- 불린 찹쌀은 체에 밭쳐 물기를 빼준다.
- 전자레인지용 용기에 찹쌀을 담고 물을 부어준다.
- 뚜껑을 덮고 전자레인지에 15분간 조리한다. (전자레인지가 1000와트 이하일 경우 조리시간을 늘려주세요.)
- 밥이 되는 동안 소스 재료를 섞어 두고, 밤과 대추를 썰어 준비한다.
- 소스와 견과류를 넣고 밥과 소스가 골고루 잘 섞이도록 살살 섞어준다.
- 잘 섞은 밥을 뚜껑을 덮어 10분 동안 전자레인지에 한 번 더 돌린다.
Wash sweet rice and soak in water at least 3 hours.
찹쌀은 씻어서 물에 3시간 이상 불린다.
Strain soaked rice in a colander.
불린 찹쌀은 채에 밭쳐 물기를 빼준다.
Put rice in a microwave safe container and add water.
전자렌지용 용기에 찹쌀을 담고 물을 부어준다.
Cook rice in a microwave oven for 15 minutes with lid on. (increase cooking time if oven power is less than 1000W)
뚜껑을 덮고 전자렌지에 15분간 조리한다. (전자렌지가 1000와트 이하일 경우 조리시간을 늘려주세요.)
Mix sauce ingredients in a small bowl and cut dates and chestnuts while rice is cooking.
밥이 되는 동안 소스 재료를 섞어 두고, 밤과 대추를 썰어 준비한다.
Pour the sauce and add nuts & raisins into cooked rice and mix well but gently to coat with the sauce evenly using a spatula.
소스와 견과류를 넣고 밥과 소스가 골고루 잘 섞이도록 살살 섞어준다.
Cook mixed rice in microwave oven for 10 more minutes with the lid on.
잘 섞은 밥을 뚜껑을 덮어 10분 동안 전자렌지에 한번 더 돌린다.
I gave away Yak-Shik to some friends as gifts.
친구들에게 약식을 선물했어요.
Now I'm craving this! I'll make it when I'm not nauseous :)
ReplyDeleteHi Christine!
ReplyDeleteAsk mom to make this for you. She already knows how to make it in a microwave oven. You have to eat when you crave certain food. Hope you feel better.