녹두죽 (Mung Bean Porridge / Korean)

Growing up, my mother used to make Mung Bean Porridge whenever we were sick. One day, my mother was sick when I was in junior high school, so my sister and I decided to make mung bean porridge for her. It was not easy to make; you have to separate the mung bean flesh and peels through a strainer.

어린 시절, 우리가 아프면 엄마가 항상 녹두죽을 끓여 주셨어요. 제가 중학생일 때 엄마가 많이 아프신 적이 있었는데, 언니와 저는 엄마를 위해서 녹두죽을 만들기로 했답니다. 그런데 녹두껍질을 체에 걸러 내는 작업이 여간 힘든 게 아니었어요.

My mother was so impressed that we made it for her. It was hard work for 14 year old girl and I never tried to make it again since then until Grace pulled her all four of her wisdom teeth out 4 years ago. I made the porridge for her with peeled mung beans that time. It was much easier than using whole beans, but of course it doesn't taste as great. Grace liked it anyway.

엄마는 우리가 당신을 위해서 죽을 만들었다는 정성만으로도 무척이나 감동하셨어요. 14살 어린 소녀에게는 상당히 힘든 일이었기에 전 그 날 이후 한 번도 녹두죽을 끓일 시도조차 안 해봤답니다, 지원이가 4년 전 사랑니 네 개를 모두 뽑게 될 때까지 말이에요. 그때 지원이를 위해서 제 생애 두 번째 녹두죽을 만들었는데, 껍질 깐 녹두로 만들었어요. 통 녹두로 만드는 것보다 훨씬 수월했습니다, 물론 맛은 덜했지만요. 그래도 지원이가 맛있게 먹어줬어요.

I made it for a friend who was not feeling well this time. Hope she feels better soon.

이번엔 아픈 친구를 위해서 녹두죽을 만들었습니다. 친구가 빨리 회복했으면 좋겠습니다.

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml  1 Tbs = 15ml  1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • 3/4 cup peeled mung beans
  • 3/4 cup rice
  • Water

  • 깐 녹두 3/4 컵
  • 쌀 3/4 컵

How to make:
  1. Wash mung beans and rice separately and soak in cold water for 1 hour.
  2. Boil soaked mung beans with 2 cups water, skim off access foam.
  3. Blend cooked mung beans with hand blender when it cools down slightly.
  4. Add soaked rice and 5-6 cups water, and then bring to a boil.
  5. Reduce heat and cook for about 20 minutes over medium heat, keep stirring to prevent the porridge from sticking to the bottom. Add salt to taste.
  1. 녹두와 쌀은 각각 잘 씻어 찬물에 1시간 정도 불린다.
  2. 불린 녹두를 물 2컵과 함께 끓인다, 이 때 생기는 거품은 걷어낸다.
  3. 끓인 녹두를 잠시 식혀서 핸드 블랜더로 갈아준다.
  4. 불린 쌀과 물 5~6컵을 갈은 녹두에 넣어 끓인다.
  5. 불을 중불로 줄이고, 바닥에 눌어 붙지 않도록 잘 저어 주면서 20분 정도 끓인다. 먹을 때 입맛에 맞게 소금으로 간한다. 

Wash mung beans and rice separately and soak in cold water for 1 hour.
녹두와 쌀은 각각 잘 씻어 찬물에 1시간 정도 불린다.

Boil soaked mung beans with 2 cups water, skim off access foam.
불린 녹두를 물 2컵과 함께 끓인다, 이 때 생기는 거품은 걷어낸다.

Blend cooked mung beans with hand blender when it cools down slightly.
끓인 녹두를 잠시 식혀서 핸드 블랜더로 갈아준다.

Add soaked rice and 5~6 cups water, and then bring to a boil.
불린 쌀과 물 5~6컵을 갈은 녹두에 넣어 끓인다.

Reduce heat and cook for about 20 minutes over medium heat, keep stirring to prevent the porridge from sticking to the bottom. 
불을 중불로 줄이고, 바닥에 눌어 붙지 않도록 잘 저어 주면서 20분 정도 끓인다.  

Add salt to taste.
먹을 때 입맛에 맞게 소금으로 간한다.



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