무 물김치 (Radish Water Kimchi / Korean)

I found this radish that had been sitting in the fridge for a whie, and I was thinking what should I use it for. I didn't feel cooking on a stove, so I decided to make Radish Water Kimchi. It is the easiest kimch ever!

냉장고에 자리 차지하고 있은 지 한참 지난 무를 발견하고는, 그 무로 뭘 만들까 하고 조금 고민을 했습니다. 스토브 위에서 지지고 볶으며 요리하기는 내키지 않아서, 무 물김치를 만들기로 했어요. 이 세상에서 제일 담기 쉬운 김치라죠!

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml  1 Tbs = 15ml  1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • 1 kg radish
  • 3 Tbs salt
  • 3 Tbs sugar
  • 2 L water
  • 2 hot green pepper
  • 2 hot red pepper
  • 8 garlic cloves
  • ginger - the size of a garlic clove

  • 무 1 kg, 소금 3 테이블 스푼, 설탕 3 테이블 스푼
  • 물 2 L, 매운 청고추 2개, 홍고추 2개, 마늘 8톨, 생강 - 마늘 1톨 크기 정도

How to make:
  1. Cut radish into 5 cm length 1 cm thick sticks. Place radish sticks in a big bowl.
  2. Sprinkle salt and sugar to radish sticks. Mix lightly; let it sit for 30 minutes.
  3. Slice peppers diagonally. Slice garlic & ginger thinly.
  4. Once radish get salted, don't drain accumulated liquid. Pour 2 L of filtered water over salted radish.
  5. Add peppers, garlic and ginger.
  6. Transfer Radish Water Kimchi to a container. Let it sit in room temperature for 2 days, then store in the fridge. Add more water or salt to taste before storing in the fridge.
  1. 무는 길이 5cm 두께 1cm 정도의 막대 모양으로 잘라서 큰 통에 담는다.
  2. 소금과 설탕을 잘라 놓은 무에 뿌려 살살 섞고 30분 동안 절인다.
  3. 고추는 어슷 썰고, 마늘과 생강은 얇게 편으로 썬다.
  4. 무가 절여진 후, 무에서 나온 물은 버리지 않는다. 물 2 L를 절여진 무에 붓는다.
  5. 썰어 놓은 고추, 마늘, 생강도 넣는다.
  6. 무 물김치를 김치 통에 담는다. 실온에서 2일 동안 익힌 후 냉장고에 보관한다. 냉장고에 넣기 전에 입맛에 맞게 소금이나 물을 추가한다.

Cut radish into 5 cm length 1 cm thick sticks. Place radish sticks in a big bowl.
Sprinkle salt and sugar to radish sticks. Mix lightly; let it sit for 30 minutes.
무는 길이 5cm 두께 1cm 정도의 막대 모양으로 잘라서 큰 통에 담는다.
소금과 설탕을 잘라 놓은 무에 뿌려 살살 섞고 30분 동안 절인다.

Slice peppers diagonally. Slice garlic & ginger thinly.
Once radish get salted, don't drain accumulated liquid. Pour 2 L of filtered water over salted radish.
Add peppers, garlic and ginger.
고추는 어슷 썰고, 마늘과 생강은 얇게 편으로 썬다.
무가 절여진 후, 무에서 나온 물은 버리지 않는다. 물 2 L를 절여진 무에 붓는다.
썰어 놓은 고추, 마늘, 생강도 넣는다.

Transfer Radish Water Kimchi to a container. Let it sit in room temperature for 2 days, then store in the fridge. Add more water or salt to taste before storing in the fridge.
무 물김치를 김치 통에 담는다. 실온에서 2일 동안 익힌 후 냉장고에 보관한다. 냉장고에 넣기 전에 입맛에 맞게 소금이나 물을 추가한다.




Comments

  1. 나는 어제 깍뚜기를 담궜는데, 맛있어요
    여름철에 시원하고 입맛나는 무 물김치-아이디어 짱!
    색깔이 너무 예뻐요. 맛도 일품이겠죠

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