가지 볶음 (Stir Fried Eggplant)
I couldn't resist picking up a few eggplants when I went to the grocery store because they were so pretty and fresh. I stir fried them this time. It is good as a side dish, or you can serve over steamed rice as dup-bap. I also like to add it as a bibim-bap ingredient.
장 보러 마켙에 갔는데 가지가 얼마나 예쁘고 싱싱하던지, 몇 개 안 집어 올 수가 없더라고요. 이번엔 가지 볶음을 만들었습니다. 가지 볶음은 반찬으로도 좋고, 밥 위에 얹어 덮밥으로 먹어도 좋죠. 저는 비빔밥 재료로 쓰는 것도 좋아해요.
제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml 1 Tbs = 15ml 1 tsp = 5ml 입니다.
Ingredients:
- 2 Eggplant (250g)
- 100g onion
- Oil
- 1/2 tsp minced garlic
- 1 Tbs soy sauce
- 1 tsp oyster sauce
- 1/4 tsp sugar
- 2 stems green onion
- Black pepper, toasted sesame seeds
- 가지 2개 (250g 정도)
- 양파 100g
- 식용유
- 다진 마늘 1/2 티스푼
- 간장 1 테이블 스푼
- 굴소스 1 티스푼
- 설탕 1/4 티스푼
- 파 2 줄기
- 후추가루, 볶은 통깨
How to make:
- Cut eggplant in half lengthwise and then slice diagonally.
- Slice onion thinly.
- Heat vegetable oil in wok over medium-high heat and cook garlic until sizzling and fragrant. (I used red pepper oil)
- Cook sliced onion slightly and add sliced eggplant, keep stirring until softened.
- Add seasoning and cook a couple of more minutes. Add chopped green onions, black pepper and sesame seeds. Serve warm.
- 가지를 길이로 반을 자른 후 어슷하게 썬다.
- 양파는 가늘게 채를 썬다.
- 팬에 기름을 두르고 중-강불에 달구어 마늘을 향이 나도록 볶는다. (저는 고추기름을 사용했어요.)
- 썰어 놓은 양파를 살짝 볶다가 가지도 넣고 잘 저어주면서 부드러워질 때까지 볶는다.
- 간장 등 양념을 넣고 조금 더 볶아준다. 파, 후추가루, 통깨를 넣고 마무리한다. 따뜻할 때 상에 낸다.
Cut eggplant in half lengthwise and then slice diagonally.
가지를 길이로 반을 자른 후 어슷하게 썬다.
Slice onion thinly.
양파는 가늘게 채를 썬다.
Heat vegetable oil in wok over medium-high heat and cook garlic until sizzling and fragrant. (I used red pepper oil)
팬에 기름을 두르고 중-강불에 달구어 마늘을 향이 나도록 볶는다. (저는 고추기름을 사용했어요.)
Cook sliced onion slightly
썰어 놓은 양파를 살짝 볶는다.
Add sliced eggplant, keep stirring until softened.
가지도 넣고 잘 저어주면서 부드러워질 때까지 볶는다.
Add seasoning and cook a couple of more minutes.
간장 등 양념을 넣고 조금 더 볶아준다.
Add chopped green onions, black pepper and sesame seeds.
파, 후추가루, 통깨를 넣고 마무리한다.
Serve warm.
따뜻할 때 상에 낸다.
가지색깔이 정말 예쁘네요-물론 보라색이 건강에도 좋고요
ReplyDelete나는 가지를 살짝 쪄서 양념간장에 버무려서 먹는것도 맛있어요,순 한국식으로요