가지 볶음 (Stir Fried Eggplant)

 
I couldn't resist picking up a few eggplants when I went to the grocery store because they were so pretty and fresh. I stir fried them this time. It is good as a side dish, or you can serve over steamed rice as dup-bap. I also like to add it as a bibim-bap ingredient. 

장 보러 마켙에 갔는데 가지가 얼마나 예쁘고 싱싱하던지, 몇 개 안 집어 올 수가 없더라고요. 이번엔 가지 볶음을 만들었습니다. 가지 볶음은 반찬으로도 좋고, 밥 위에 얹어 덮밥으로 먹어도 좋죠. 저는 비빔밥 재료로 쓰는 것도 좋아해요.

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml  1 Tbs = 15ml  1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • 2 Eggplant (250g)
  • 100g onion
  • Oil
  • 1/2 tsp minced garlic
  • 1 Tbs soy sauce
  • 1 tsp oyster sauce
  • 1/4 tsp sugar
  • 2 stems green onion
  • Black pepper, toasted sesame seeds

  • 가지 2개 (250g 정도)
  • 양파 100g
  • 식용유
  • 다진 마늘 1/2 티스푼
  • 간장 1 테이블 스푼
  • 굴소스 1 티스푼
  • 설탕 1/4 티스푼
  • 파 2 줄기
  • 후추가루, 볶은 통깨


How to make:
  1. Cut eggplant in half lengthwise and then slice diagonally.
  2. Slice onion thinly.
  3. Heat vegetable oil in wok over medium-high heat and cook garlic until sizzling and fragrant. (I used red pepper oil)
  4. Cook sliced onion slightly and add sliced eggplant, keep stirring until softened.
  5. Add seasoning and cook a couple of more minutes. Add chopped green onions, black pepper and sesame seeds. Serve warm.
  1. 가지를 길이로 반을 자른 후 어슷하게 썬다.
  2. 양파는 가늘게 채를 썬다.
  3. 팬에 기름을 두르고 중-강불에 달구어 마늘을 향이 나도록 볶는다. (저는 고추기름을 사용했어요.)
  4. 썰어 놓은 양파를 살짝 볶다가 가지도 넣고 잘 저어주면서 부드러워질 때까지 볶는다.
  5. 간장 등 양념을 넣고 조금 더 볶아준다. 파, 후추가루, 통깨를 넣고 마무리한다. 따뜻할 때 상에 낸다.

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Cut eggplant in half lengthwise and then slice diagonally.
가지를 길이로 반을 자른 후 어슷하게 썬다.

Slice onion thinly.
양파는 가늘게 채를 썬다.

Heat vegetable oil in wok over medium-high heat and cook garlic until sizzling and fragrant. (I used red pepper oil)
팬에 기름을 두르고 중-강불에 달구어 마늘을 향이 나도록 볶는다. (저는 고추기름을 사용했어요.)

Cook sliced onion slightly 
썰어 놓은 양파를 살짝 볶는다. 


Add sliced eggplant, keep stirring until softened.
가지도 넣고 잘 저어주면서 부드러워질 때까지 볶는다.

Add seasoning and cook a couple of more minutes.
간장 등 양념을 넣고 조금 더 볶아준다.

Add chopped green onions, black pepper and sesame seeds. 
파, 후추가루, 통깨를 넣고 마무리한다. 

Serve warm.
따뜻할 때 상에 낸다.


Comments

  1. 가지색깔이 정말 예쁘네요-물론 보라색이 건강에도 좋고요
    나는 가지를 살짝 쪄서 양념간장에 버무려서 먹는것도 맛있어요,순 한국식으로요

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