초고추장 (Vinegar Red Pepper Paste / Cho-Gochujang)



I made plenty of cho-gochujang today since we are expecting company this week from New York. I feel much more prepared when I have the basic items ready to go, prior to having company. I usually use this sauce for Tuna Vegetable Salad, Hwe-Dup-Bap (Rice with Sashimi & Vegetables), steamed broccoli or squid. Cho-gochujang is used all year around in Korean foods, so it is essential to have on hand.

오늘은 초고추장을 좀 많이 만들어 두었습니다. 이번 주에 뉴욕에서 손님들이 오실 거라서요. 손님들 오시기 전에 요리에 필요한 기본양념이나 소스를 미리 만들어 두면 마음이라도 좀 더 준비된 느낌이 든답니다. 전 이렇게 만들어 놓은 초고추장을 튜나채소 샐러드, 회덮밥, 데친 브로콜리, 오징어숙회 등에 사용해요. 한국인의 밥상에서 일 년 내내 다용도로 쓰이는 초고추장은 항상 준비해 놓아야 할 필수 품목이 아닌가 싶습니다.

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml  1 Tbs = 15ml  1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • 1 cup red pepper paste
  • 1/2 cup honey (you can substitute sugar or syrup)
  • 1/2 cup vinegar
  • 2 Tbs mirin

  • 고추장 1컵
  • 꿀 1/2컵 (설탕이나 물엿을 사용해도 됩니다)
  • 식초 1/2컵
  • 미린 2 테이블 스푼


How to make:
  1. Mix all ingredients well. Keep in fridge.
  1. 모든 재료를 넣고 잘 섞는다. 냉장고에 보관한다.






Comments

  1. 초고추장으로 만드는 요리도 올려주세요. 어제 언니 레시피로 매운두부조림 만들었어요. 정말 맛있었어요.

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    1. 응, 오늘은 초고추장만 만들었고 조만간 음식도 올릴게.

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