황태구이 (Grilled Dried Pollock, Hwangtae-Gui / Korean)

I bought a package of 10 dried pollock a while ago. Hwangtae-Gui is the first dish I wanted to make among the many different recipes for pollock. This sweet & spicy grilled version goes well with pan fried vegetables - I used assorted bell peppers, red onion and asparagus, with a side of rice. It's a perfect, nutritionally balanced meal!

얼마 전에 10 마리들이 황태 한 팩을 샀습니다. 황태를 이용한 여러 가지 다양한 요리 중에서도 저는 황태구이를 제일 먼저 해 먹고 싶었어요. 매콤하면서도 달콤한 황태구이는 볶은 채소랑 곁들이면 좋아요. 저는 색색 가지 피망, 적양파, 아스파라거스를 볶고, 따뜻한 밥과 함께 상에 냈습니다. 이 정도면 영양 만점의 밥상이죠!

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml  1 Tbs = 15ml  1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • 2 dried pollock
  • 황태 2 마리

Sauce:
  • 2 Tbs red pepper paste
  • 1 tsp red pepper powder
  • 1/2 Tbs sugar
  • 2 Tbs syrup
  • 1/2 Tbs soy sauce
  • 1 Tbs sake
  • 1 Tbs mirin
  • 1 Tbs water
  • 1 tsp minced garlic
  • 1 tsp minced ginger
  • 1 tsp toasted sesame seeds
  • 1/2 tsp ground black pepper
  • Chopped green onion

  • 고추장 2 테이블 스푼, 고추가루 1 티스푼, 설탕 1/2 테이블 스푼, 물엿 2 테이블 스푼
  • 간장 1/2 테이블 스푼, 청주 1 테이블 스푼, 미린 1 테이블 스푼, 물 1 테이블 스푼
  • 다진 마늘 1 티스푼, 다진 생강 1 티스푼, 통깨 1 티스푼, 후추가루 1/2 티스푼, 다진 파

How to make:
  1. Trim the head and tail from each dried pollock using kitchen scissors. (If you'd like, you can save the head for making a broth.)
  2. Wash pollock lightly in cold running water. Place flesh side together and wrap with foil. Let it sit for 30 minutes.
  3. Mix all of the sauce ingredients together and set aside.
  4. Once the fish has softened, trim the fins using kitchen scissors and remove bones if there are any.
  5. Using a knife, poke the pollack on the skin side to prevent it from curling up when grilled.
  6. Mix 1 Tbs sesame oil and 1 tsp soy sauce. Brush it onto the flesh of the pollock. Let it sit for 5 minutes.
  7. Spoon the sauce over the flesh of the pollock evenly. Marinate the pollock at least 30 minute before grilling.
  8. Grill the marinated pollock, or pan fry. Garnish with chopped green onion and serve warm. 
  1. 황태는 부엌용 가위로 머리와 꼬리를 잘라 다듬는다. (황태 머리는 육수 만드는 데 사용하면 좋다.)
  2. 흐르는 찬물에 황태를 가볍게 씻은 후 황태 살끼리 맞대도록 포개서 포일에 30분 정도 싸놓는다.
  3. 황태를 불리는 동안 소스 재료를 모두 섞어 소스를 만들어 놓는다.
  4. 황태가 부드러워지면, 지느러미를 가위로 자르고 가시가 있으면 제거해준다.
  5. 칼끝으로 황태 껍질 쪽을 콕콕 찍어서 구울 때 황태가 말리지 않도록 한다.
  6. 참기름 1 테이블 스푼과 간장 1 티스푼을 섞어서 황태 살에 잘 바른 후 5분 정도 둔다.
  7. 소스를 황태 살에 골고루 바른 후 30분 정도 재워둔다.
  8. 소스에 재워놓은 황태를 그릴에 굽거나 팬에 굽는다. 다진 파를 뿌린 후 따뜻할 때 상에 낸다.
Trim the head and tail from each dried pollock using kitchen scissors. (If you'd like, you can save the head for making a broth.)
황태는 부엌용 가위로 머리와 꼬리를 잘라 다듬는다. (황태 머리는 육수 만드는 데 사용하면 좋다.)

Wash pollock lightly in cold running water. Place flesh side together and wrap with foil. Let it sit for 30 minutes.
흐르는 찬물에 황태를 가볍게 씻은 후 황태 살끼리 맞대도록 포개서 포일에 30분 정도 싸놓는다.

Mix all of the sauce ingredients together and set aside.
황태를 불리는 동안 소스 재료를 모두 섞어 소스를 만들어 놓는다.

Once the fish has softened, trim the fins using kitchen scissors and remove bones if there are any.
황태가 부드러워지면, 지느러미를 가위로 자르고 가시가 있으면 제거해준다.

Using a knife, poke the pollack on the skin side to prevent it from curling up when grilled.
칼끝으로 황태 껍질 쪽을 콕콕 찍어서 구울 때 황태가 말리지 않도록 한다.

Mix 1 Tbs sesame oil and 1 tsp soy sauce. Brush it onto the flesh of the pollock. Let it sit for 5 minutes.
참기름 1 테이블 스푼과 간장 1 티스푼을 섞어서 황태 살에 잘 바른 후 5분 정도 둔다.

Spoon the sauce over the flesh of the pollock evenly. Marinate the pollock at least 30 minute before grilling.
소스를 황태 살에 골고루 바른 후 30분 정도 재워둔다.

Grill the marinated pollock, or pan fry. 
소스에 재워놓은 황태를 그릴에 굽거나 팬에 굽는다. 

Garnish with chopped green onion and serve warm.
다진 파를 뿌린 후 따뜻할 때 상에 낸다.

I served it with pan fried vegetables on the side.
저는 여러 가지 채소를 팬에 볶아서 황태와 함께 상에 냈습니다.



Comments

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