Carrot Cake (당근 케이크, Tuula)



Hello, I am back! It's been almost a year and a half since I last posted here. I was struggling with a condition called "frozen shoulder" on both sides, so I unfortunately wasn't able to do much cooking. I am doing a lot better now though, and can get back to my normal daily activities.

There has been quite a bit of change for me over this period of time. The biggest one was moving. We moved to Oakville, ON, in November last year. My husband now commutes to Toronto by GO Train, but it only takes about 35 minutes. I am so happy to be back in a nice & quiet residential area.

I'm having some company over tomorrow for lunch so I made Carrot Cake for dessert. This recipe is from my Thunder Bay friend, Tuula. This cake is just good without any icing!

Everyone knows I'm not good with computers, so it's no surprise that I've forgotten how to upload photos onto my blog. I might have to wait until my husband comes home from his business trip to get his help to post this...

모두 안녕하셨죠? 제가 마지막 글을 올린 지 1년 반이 훌쩍 지났네요. 제가 그동안 오십견 때문에 고생 좀 했습니다. 양쪽 어깨가 다 아파서 요리, 집안 살림 다 못하고 지냈는데 이제는 많이 나아서 주부로서 해야 하는 일상생활이 가능해졌습니다. 

그동안 저에게 크고 작은 변화가 꽤 있었어요. 그중 제일 큰일이 작년 11월 토론토에서 옥빌로 이사를 하게 된 거랍니다. 토론토 시내에 있는 직장에 다니는 남편은 기차로 출퇴근하는데 기차 타는 시간이 35분 정도 소요됩니다. 복잡한 도시의 콘도에 살다가 조용하고 한적한 주택가에서 다시 살게 되어서 정말 행복합니다. 

내일 점심에 손님이 오셔서 디져트로 당근 케이크를 만들었어요. 썬더 베이에 사는 엄마 같은 제 친구 Tuula 에게 배운 레시피입니다. 아무런 아이싱 없이 그냥 먹어도 아주 맛있는 당근 케이크에요!

제가 컴맹인 거 다들 잘 아시죠? 그래서 1년 반이 지나는 동안 사진을 어떻게 올려야 하는지 잊어버린게 새삼스럽게 놀랄 일은 아니죠. 포스팅할 준비 다 해놓고 사진 올릴 줄 몰라서 출장을 간 남편 오기 기다렸다가 다시 배워서 올려야 할 상황입니다, 하하...

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml  1 Tbs = 15ml  1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • 2 cups all purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp cinnamon powder
  • 4 eggs
  • 1 1/2 cups sugar
  • 3/4 cup vegetable oil
  • 1/2 cup apple sauce
  • 2 cups grated carrots, packed
  • 밀가루 2컵, 베이캉 파우더 2 티스푼, 베이킹 소다 1 티스푼,  계피가루 1 티스푼
  • 달걀 4개, 섵탕 1 1/2 컵, 식용유 3/4 컵, 애플 소스 1/2 컵
  • 짧게 채썰 듯 갈은 당근 2컵 (적당한 한글 표현을 잘 모르겠어요,)

Directions:
  1. Preheat oven to 350F. Grease a bundt pan with PAM.
  2. Grate carrots, set aside. Mix flour, baking powder, baking soda and cinnamon powder in a bowl.
  3. In a separate bowl, beat together eggs, sugar, oil and apple sauce. Stir in flour mixture just until moistened. Add the grated carrots and mix thoroughly. Pour batter in a greased bundt pan.
  4. Bake at 350F for 45 to 50 minutes. Let cool in pan for 10 minutes, then turn out onto a wire rack and cool completely.
  1. 오븐은 화씨 350도 (섭씨 180도)로 예열한다. 번트 팬에 PAM을 뿌려 준비해 놓는다. 
  2. 당근을 입자가 살아있게 갈아서 (grate) 준비해 놓고, 볼에 밀가루, 베이 킹파우더, 베이킹 소다, 계피가루를 고루 섞어 놓는다. 
  3. 다른 볼에 달걀을 믹서기로 잘 풀고, 설탕, 기름, 애플 소스를 넣고 믹서를 계속 돌려준 후 밀가루 혼합물을 넣고 스파튤라로 대충 가루가 안 보일 정도로만 섞는다. 갈아 놓은 당근을 넣고 고루 섞어 준다. 반죽을 기름을 뿌려 놓은 번트 팬에 부어 준다, 
  4. 화씨 350도 (섭씨 180도)로 예열된 오븐에 45분에서 50분 동안 베이크 한다. 10분 동안 팬에 식히다가 식힘망 위에 팬을 뒤집어 케이크를 꺼낸 후 완전히 식힌다.

      Grate carrots, set aside.
      당근을 입자가 살아있게 갈아서 (grate) 준비해 놓고,

      Mix flour, baking powder, baking soda and cinnamon powder in a bowl.
      볼에 밀가루, 베이킹 파우더, 베이킹 소다, 계피가루를 고루 섞어 놓는다.

      In a separate bowl, beat together eggs, sugar, oil and apple sauce.
      다른 볼에  달걀을 믹서기로 잘 풀고, 설탕, 기름, 애플 소스를 넣고 믹서를 계속 돌려준 후

      Stir in flour mixture just until moistened. 
      밀가루 혼합물을 넣고 스파튤라로 대충 가루가 안 보일 정도로만 섞는다.

      Add the grated carrots. 
      갈아 놓은 당근을 넣고

      Mix thoroughly.
      고루 섞어 준다. 

      Pour batter in a greased bundt pan.
      반죽을 기름을 뿌려 놓은 번트 팬에 부어 준다,

      Bake at 350F for 45 to 50 minutes.
      화씨 350도 (섭씨 180도)로 예열된 오븐에 45분에서 50분 동안 베이크 한다.

      Let cool in pan for 10 minutes then turn out onto a wire rack and cool completely.
      10분 동안 팬에 식히다가 식힘망 위에 팬을 뒤집어 케이크을 꺼낸 후 완전히 식힌다.

      Delicious!
      맛있네요!




      Comments

      1. I love this bread! Can you post a banana loaf recipe? I have tried many but haven’t found one that I really love.

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