오징어채 무침 (Sweet & Spicy Dried Shredded Squid, Ojingeochae Muchim / Korean)



Ojingeochae Muchim is a popular side dish in Korean homes, and used to be my all-time favourite lunchbox item when I was little. I haven't made it in a long time, so started craving this sweet & spicy side dish. I found some dried shredded squid in the freezer today and decided to go for it!

오징어채 무침은 한식 밥상에 인기 반찬이죠. 그리고 제가 어릴 때 제일 좋아하던 도시락 반찬이기도 합니다. 그런데 오랫동안 만들어 먹질 못했네요. 그래서인지 매콤달콤한 오징어채 무침이 갑자기 먹고 싶어지네요. 마침 냉동실 깊숙이 들어있던 오징어채를 오늘 찾아냈습니다. 그럼 바로 만들어 먹어야죠!

제가 사용하는 계량은 1 cup = 240ml, 1 Tbsp = 15ml, 1 tsp = 5ml 입니다.

Ingredients:
  • 350g dried shredded squid
  • 1/2 cup red pepper paste
  • 2 Tbsp sugar
  • 2 Tbsp syrup
  • 2 Tbsp water
  • 3 Tbsp sesame oil
  • 1 tsp soy sauce
  • 1 tsp roasted sesame seeds
  • 오징어채 350g
  • 고추장 1/2 컵, 설탕 2 테이블 스푼, 물엿 2 테이블 스푼, 물 2 테이블 스푼, 참기름 3 테이블 스푼, 간장 1 티스푼, 볶은 통깨 1 티스푼

Directions:
  1. Cut squid strips into bite-sized pieces if they are too long, then rinse quickly in cold water.
  2. Drain, then slightly squeeze out the excess water.
  3. Mix remaining ingredients in a bowl to make the sauce.
  4. Put squid strips into sauce and mix well using a spoon or by hand (with plastic gloves).
  5. Sprinkle some roasted sesame seeds on top to serve.
  1. 오징어채가 너무 길면 먹기 좋은 길이로 자른 다음 찬물에 재빨리 헹군다.
  2. 체에 밭쳐 물기를 빼고 여분의 물기는 가볍게 짜준다.
  3. 나머지 재료를 볼에 모두 넣고 잘 섞어 소스를 만든다.
  4. 준비된 오징어 채를 소스에 넣고 스푼으로 잘 섞어 무치거나 일회용 장갑을 끼고 손으로 무친다.
  5. 통깨를 솔솔 뿌려 상에 올린다.

Cut squid strips into bite-sized pieces if they are too long.
오징어채가 너무 길면 먹기 좋은 길이로 자른다.


 Rinse quickly in cold water.
찬물에 재빨리 헹군다.


Drain, then slightly squeeze out the excess water.
체에 밭쳐 물기를 빼고 여분의 물기는 가볍게 짜준다.


Mix remaining ingredients in a bowl to make the sauce.
나머지 재료를 볼에 모두 넣고 잘 섞어 소스를 만든다.


Put squid strips into sauce and mix well using a spoon
준비된 오징어 채를 소스에 넣고 스푼으로 잘 섞어 무치거나 


or by hand (with plastic gloves).
일회용 장갑을 끼고 손으로 무친다.


Sprinkle some roasted sesame seeds on top to serve.
통깨를 솔솔 뿌려 상에 올린다.


Yummy!
맛 좋아요!



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